Dvacetiletá legenda ožívá v nové edici! || Harry Potter and the Philosopher's Stone

čtvrtek, dubna 12, 2018


Víte, že je J. K. Rowlingová první spisovatelkou, která si knihami vydělala milión? Upřímně se není čemu divit – pokud jste cokoliv od ní četli, určitě jste pochopili, co tím myslím.
Minulý rok (2017) to bylo dvacet let od první publikace její prvotiny Harry Potter and the Philosopher's Stone, která u nás vyšla pod názvem Harry Potter a Kámen mudrců. A na základě tohoto velkého výročí se světová pobočka Bloomsbury rozhodla připravit nová (a zcela originální!) vydání celé série s jednotlivými kolejemi ze školy čar a kouzel v Bradavicích.
Já, jakožto hrdá členka zmijozelské koleje, neváhala a o jeden výtisk v této překrásné edici požádala internetové knihkupectví Megaknihy. Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.
Poznámka: Recenze je psána na knihu, která vyšla v angličtině. Toto vydání v českém jazyce zatím není k dostání.

Jak už jsem se zmiňovala, jsem hrdou členkou (a fanynkou) Zmijozelu (v originále: Slytherin). Neexistuje tedy žádná možnost, ani alternativní vesmír, který by mě přiměl napsat negativní recenzi na kouzelnický svět Harryho Pottera.

Neznám nikoho, kdo by aspoň zběžně a povrchově neznal příběh čaroděje Harryho Pottera, ale pokud by se někdo takový přece jen našel, tak právě vám se pokusím přiblížit tuto fascinující sedmidílnou cestu.



Jedenáctiletý chlapec s kulatými brýlemi stokrát slepovanými a mateřskou jizvou na čele připomínající blesk – to je Harry Potter.
Rodiče Harrymu zemřeli, když byl ještě malý a jediné, co mu po nich zůstalo, byla právě jeho jizva se zvláštním tvarem – a fakt, že zemřeli při autonehodě, jak mu tvrdí jeho tetička Petunie Dursleyová, u které nyní žije. Rodina Dursleyů Harryho příliš nemusí. Vlastně ho přímo nesnáší. Nutí ho žít v přístěnku pod schody, kde se ubohý chlapec musí vystačit s málem. Příděly jídla jsou také mizerné a k Vánocům je rád, když dostane i jen nějaké poděděné oblečení po svém tlusťoučkém bratranci Dudleym, kterého jeho rodiče uctívají jak nově narozeného Ježíška.
Jednoho dne Harryho navštíví polo-obr Hagrid a oznámí mu, že je čaroděj – stejně jako byli jeho rodiče. Harry se totiž nakonec dozvídá, že nezemřeli při autonehodě, ale rukou nejmocnějšího černokněžníka Lorda Voldemorta. A že chtěl zabít i Harryho, ale chlapec ho nějakým záhadným způsobem zničil sám.
A tak se Harry dozvídá, že je slavný a že si Škola čar a kouzel v Bradavicích přeje, aby se ihned dostavil, aby nastoupil do 1. ročníku. A v ten moment se začnou dít věci, které si Harry nevysnil ani v těch nejšílenějších snech...

„... pokud tě někdo tak hluboce miloval, poskytne ti to navždy určitou ochranu, i když ten, kdo tě miloval, už není.“



Hodně z vás si určitě řekne: „Na co si kupovat další vydání, když už jedno mám?“ – tohle vydání však obsahuje tzv. + kapitoly o vaší koleji.
Na začátek by se asi slušelo vysvětlit, JAK VŮBEC ZJISTÍTE, V JAKÉ KOLEJI JSTE. To je jednoduché. Na internetu existuje XY neoficiálních testů, které vás podle krátkého dotazníku zařadí do bradavické koleje, kam se údajně nejvíce hodíte. Pak je tu ovšem ten jeden „oficiální“, který je k dostání na Pottermore stránce.
Pottermore je stránka, která byla zřízena roku 2012 samotnou J. K. Rowlingovou a jejím týmem grafiků, techniků, aj. Stránka slouží zejména pro fanoušky. Můžete si na ní udělat již zmiňovaný test koleje, ale také další testy (jakou máte hůlku, kdo by byl váš zvířecí patron...), anebo si přečíst nějaké zajímavosti ze světa kouzel. Články neustále přibývají, jsou psány na různá témata, anebo se váží k určitým postavám a výročím. 
Test na bradavickou kolej si můžete udělat TADY.

„Tolik peněz a život tak dlouhý, jak jen si budeš přát! To jsou dvě věci, kterým by většina lidí dala přednost přede vším ostatním – potíž je v tom, že lidé mají talent volit právě to, co je pro ně nejhorší.“

Co se obálky týče – no viděli jste někdy něco krásnějšího? Kniha má zelené stránky (jde to poměrně dobře vidět na první úvodní fotografii k této recenzi) a písmo a malůvka hada ze Zmijozelu jsou lehce vystouplé, čeho si všimnete až poté, co se obálky dotknete.
Zmiňovala jsem to už v minulé recenzi na Krasojezdkyni, ale pro mne hodnota knihy značně vyroste ve chvíli, kdy obsahuje jakési „razítko“ s oznámením, že se jedná o bestseller. Přestože toto Harry Potter and the Philosopher's Stone nemá, má zlatou samolepku „20 years of Harry Potter magic“. Což má na mě úplně stejný účinek jako kdyby na místě bylo „razítko“.

Jak už jsem zmínila výše, kniha obsahuje zajímavosti o vaší bradavické koleji – ale to není všechno! Každé kolejnické vydání vyhradilo kapitolu i tzv. „Head of ... House“. V mém případě jde tedy o „Head of Slytherin House“. V překladu se jedná o kapitolu, která je zasvěcená profesorovi/profesorce, který/á má danou kolej na starost a zodpovídá za ni. Za zmijozelskou kolej zodpovídá profesor Severus Snape. Kapitolka obsahuje základní informace typu, kdy má narozeniny, kým vlastně je, jeho nejznámější citát a mnoho dalšího. A samozřejmě i ilustraci samotného profesora, z čehož jsem byla pochopitelně nejvíc na větvi!


Jak jste zřejmě pochopili, Harry Potter je taková má malá (velká) posedlost, kterou se zajisté netajím. Doma mám už slušnou sbírku zmijozelských figurek, jednu svíčku (kterou můžete vidět na posledních dvou fotkách), vlajku, hrneček... mohla bych pokračovat ještě hodnou chvíli.
Pokud jste také doslova posedlí světem, který před dvaceti lety vytvořila J. K. Rowlingová, určitě neváhejte a udělejte si tímhle překrásným vydáním radost – i kdyby to znamenalo, že angličtinu tolik neovládáte, určitě pro vás bude mít sběratelskou hodnotu.

Ještě jednou tedy děkuji za poskytnutí recenzního výtisku internetovému knihkupectví Megaknihy.cz.

5* / 5*

You Might Also Like

2 coment�rios

  1. Moc pěkný článek :) Harry Potter to je moje srdcovka, s ním jsem vyrůstala a přivedl mě ke čtení :)Nové vydání bych si ráda pořídila protože za ty roky už jsou mé díly Harryho trochu ohmatané :D

    OdpovědětVymazat
  2. Harry je/byl/ též pro mne knihou, která mě naučila milovat čtení :).
    Já sbírám nove ilustrovanou edici, ty nové, kterým teď vyšel poslední díl série, se mi tolik nelíbí :(. Tedy; ony jsou krásné, ale já tam nevidím moc ty postavy takové, jaké si je predstavuji sama.

    Děkuji za komentář! ❤️

    OdpovědětVymazat